Tilsvar: -Filter Nyheter valgte å sverte meg, dette er ikke journalistikk men politisk aktivisme

Filter Nyheter skrev om mitt besøk på en konferanse for nasjonalister i Ukraina, men i stedet for å fokusere på hva som var mitt mål og motivasjon med deltakelsen, valgte de i stedet å forsøke å sverte meg gjennom assosiasjoner ved å fokusere på enkelte andre deltakere på konferansen. Dette er ikke journalistikk men politisk aktivisme.

De fleste deltakerne på konferansen var helt ordinære ukrainere som bare er opptatt av å sikre sitt land og å leve i fred. Å dømme alle disse moderate menneskene, meg selv inkludert, basert på noen ytterliggående elementer ville være som å forsøke å knytte Jonas Gahr Støre til Stalins konsentrasjonsleire fordi venstreradikale grupper slik som Tjen Folket deltar på et arrangement hvor han tilfeldigvis er til stede.

Hvis man er nødt til å ty til slike metoder for å dekke folk man er uenig med politisk, tyder det på at man ikke har argumenter.

Som jeg sa i mitt intervju med Filter Nyheter var hensikten med konferansen fred og forbrødring i Europa, og især å skape forsoning med Russland, som har vært i en bitter og, etter min mening, unødig konflikt med Vesten og store deler av Øst-Europa, især Ukraina.

Denne konflikten går dypt og det finnes meget gode grunner til at de øst-europeiske landene er skeptiske til Russland, fordi de led under den kommunistiske imperialismen til til Sovjetunionen. Stalin bidro til at millioner av ukrainske bønder ble sendt til Sibir for å sulte og fryse i hjel. Selv etter kommunismens fall sitter disse vonde sporene dypt.

Men selv om Russland har sine egne kulturelle særtrekk som skiller landet fra Vesten hører likevel landet inn under den pan-europeiske storfamilien. Vi har mer til felles enn som skiller oss og det ville være synd om fortidens synder skal utgjøre en varig barriere mellom oss og dem. Det er etter min mening viktig og nødvendig å arbeide for forsoning, og forsøke å finne politiske løsninger på høyst reelle konflikter i området.

Og viktigst av alt: en slik løsning innebære å anerkjenne Ukrainas ukrenkelige selvstendighet. Dette arbeidet er viktig for å skape varig stabilitet i Europa. Russland er, tross alt, en atommakt og det er dumt å arbeide ut fra et utgangspunkt om at de skal være en fiende.

Marsjen og markeringen i Ukraina var ikke en demonstrasjon mot andre, men en fredelig markering for Ukraina. Marsjen den 14. Oktober var i minne for Stepan Bandera, en ukrainsk nasjonalhelt som kjempet for ukrainsk uavhengighet under 2. Verdenskrig mot både Tyskland og Sovietunionen. Og kan sammenlignes med våre egne “gutta på skauen” og Milorg. For min egen del var det flott å kunne se at vanlige ukrainere kunne samle seg om et slikt positivt budskap i en ellers kaotisk og truende tid.

Dette i tillegg til min personlige og akademiske interesse var altså min motivasjon for deltakelse på konferansen, og ut fra Filter Nyheters dekning av min deltakelse kan jeg bare konkludere at fred og forbrødring i Europa ikke er noen prioritet i deres redaksjon.

Denne artikkelen ble publisert som et tilsvar til Filter Nyheter den 24. oktober 2018.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: